pühapäev, 28. veebruar 2021

Ekspressiga kevadesse - Ann Pajuväli ja Misa Asanuma Hobusepea galeriis

Ann Pajuväli & Misa Asanuma "Kevad ekspress", 25.02. - 15.03.2021, Hobusepea galerii


Kuigi kevadet on juba õhuski aimata, andis "Kevad ekspress" võimaluse seda ka teisiti kogeda.

Selle visuaalselt rõõmsa ja mängulise näituse on Hobusepea galeriis kokku pannud kaks noort kunstnikku - Jaapani päritolu, hetkel EKA kaasaegse kunsti magistratuuris õppiv Misa Asanuma (1994) ning EKA graafika eriala lõpetanud Ann Pajuväli (1990).

Juba pealkiri ise annab näitusele positiivse fooni, mida süvendavad pastelsetes toonides tööd nii seintel kui põrandal ning ka mõned otse lapsepõlve lennutavad objektid - nagu galeriinurgas betoonplokkidele asetatud vee ja liivaga täidetud käepärased anumad, mis lõid hetkega kujutluspildi vabadusest... luua oma maailm praktiliselt ei millestki.

Tõsisemalt mõjub aga (universumi positsioonilt nähtav) nukravõitu mänguväljak, mille kipakaid atraktsioone üritab uppivajumisest päästa tükike loodust. Tasakaal (selle raskuse all ägava murulapikese seisukohalt) tundub olevat õhkõrn.

Taustal asuvad võrsed, lilled ja galaktikad (k)annavad aga siiski usku ja lootust - ärkamisse ja kõikehõlmavasse süsteemi.

Alumine saal mõjub kummalise võtteplatsina, mille kunstnike loodud "butafooria" veidralt elama on pannud. Justkui juhusliku möödujana ümbrust vaadeldes, tajun ka endal pilku, kui sümpaatselt mõjuvad keraamilised tegelased sissetunginud võõrast ennastkehtestavalt vastu uudistavad.

Ruumi paigutatud erinevad elemendid ja materjalid - betoon, keraamika, puit, kangad, taimed, vesi, joonistused, leidobjektid jmt -  loovad omavahelisi seoseid ja kompositsioone niivõrd orgaaniliselt, et tööde autorluse eristamine kaotab ühel hetkel mõtte.

See kahe kunstniku õnnestunud koostöö leidis kevade lähemale toomiseks sobiva formaadi, mis küll pisut nihkes, kuid reaalseid ootusi tekitava õhkkonna lõid.

Jah, selles omamoodi veidras, kuid õdusas fantaasiamaailmas oli kevade kohalolu tunnetatav. Ja kaugel see päris kevadki enam on. 
















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar