kolmapäev, 15. juuli 2020

Suusaseelik ja -saapad Hobusepea galeriis

(Eesti Moekunstnike Ühenduse aastanäitus „Juurte juurest“. Hobusepea galeriis 01.07.-03.08.2020)

Üks tore näitus on augusti alguseni avatud Hobusepea galeriis. Seal näeb kaasaegset moekunsti segatuna autorite lapsepõlvemälestustega. Näitusetööde lähteülesandena pidid moekunstnikud sukelduma oma mälestustesse ning sealt pinnale tooma neid tänaseni oluliselt mõjutanud asjaolu(d). Selleks mõjutajaks võis olla mõni lähedane inimene -  tema töö ja/ või elustiil, mõni rõiva- või tarbeese, mõni salapärane koht või aisting - ning selle baasil looma rõivakomplekti, mis selle mõjuteguriga kuidagi seostub. Ülesande tulemused ongi nüüd näitusel vaatamiseks meie ees.

Üsnagi väikesel galeriipinnal (kahel korrusel) seisab 19 mannekeeni, millede peakohal keerlevad kostüümide autorite ja neid inspireerinud isikute portreefotod. Iga komplekti juurest leiab ka töö tausta tutvustava jutukese, mida võiks kindlasti lugeda, sest sealt saab teada - kes, keda, miks ja kuidas on mõjutanud ning just käesoleva töö vaates inspireerinud. Jutud on südamlikud ja kompaktsed, läbi mille jõuab minuni  killuke väga inimlikku lähiajalugu. Ilma saatetekste lugemata jäänuks näituselt saadud emotsioon poole väiksemaks, sest just need lood annavad kokkupandud esemetele mõtte.

Selgub, et paljusid tänaseid moekunstnikke on kõige enam mõjutanud ikkagi nende tublid, töökad ja elegantsed emad. Mitmel puhul ka ägedad tädid ja vanaemad, kellest paljud olid ka osavad õmblejad ja käsitöö tegijad. Liivika Põvat-Straus peab aga oma inspireerijaks hoopis  vanavanaisa Juhan Sokku, kes oli omal ajal meesterõivaste rätsep ning kelle rätsepatöökojast alles jäänud reklaamsilt on näitusetöö puhul saanud ridiküli rolli.

Eriti lahe ja naeratuse suule toov oli Tiia Orgna vanaemast inspireeritud rõivakomplekt, mis koosnes  pruuni värvi villasest "suusaseelikust“ ja samas toonis suusasaabastest, mida täiendasid  halli värvi kootud sokid,  hall vest ning takuse nööriga plekist ridikül, mille sees olevat autori vanaema hoidnud kuivanud seebitükikesi, millega oli hea kangale lõikeid joonistada. Autori sõnul käis tema vanaema seelikuga, lisaks suusatamisele, ka kanuu ja rattaga sõitmas! Milline praktiline rõivaese!

Ülimalt elegantsed olid Joanna Hinti ja Anu Hinti komplektid, millega esimene teeb kummarduse oma tädile, Anu Hintile! Tädi moeloomingust inspireeritud suvine, külluslik, kuid samas õhuline, kreemikasvalge kudum, koos heledate, kvaliteetkangast pükstega moodustab pilkupüüdvalt kauni komplekti, millele viimase lihvi annab .... nõelapadi! Jah, poleks tõesti osanud arvata, et nõelapadi ja suvine pükskostüüm võiksid teineteist heas mõttes täiendada. Anu Hint (kes on ka selle näituse kujundaja) pühendas oma näitusetöö emale, kaunistades enda disainitud jaki siidile trükitud ema portreega, millel on  pärlitest peale tikitud ema nimi. Komplekti täiendava lumivalge  krimpleenseeliku tõi moekunstniku ema aga seitsmekümnendate aastate alguses Kanadast, kui käis seal kohtumas oma isaga. Seinal olev tekst lisab sellele emotsionaalsele seigale ja kaunile komplektile täiendavat  infot veel juurde.

Alumise galeriikorruse komplektide hulgas tekitas esmapilgul enim küsimusi erksavärviline ja satsidega, punakasroosa hommikumantel. Tänaste moekunstnike lapsepõlvekontekstis tundus taoline riideese täieliku ilmutusena. Samas, miks ka mitte ei võinud kellegi ema, vanaema, tädi või siis hoopis mõni filmikangelane taolist, pisut kitšilikku, kodu- puhke- või buduaari rõivast kanda ning seeläbi lapse mällu kustumatu jälje jätta!? Saatetekstist aga selgub, et antud töö puhul on autor, Ainikki Eiskop inspiratsiooni saanud mitmest tema emale kuulunud tähenduslikust riideesemest.  Niisiis -  kodune, tavapärase lõikega kirju sitsiriidest kittel  ning pidupäevadel kantud, Soome sõpradelt saadud, roosa nailonpluus, ühinesid autori nägemuses siin humoorikaks ja vallatuks sümbioosiks.

Selliseid toredaid lugusid on näitusel mitmeid, mistõttu  tasub  näituse külastamiseks pisut aega võtta, et rahulikult tööde ja lugudega tutvuda jõuaks. Ja kes teab, läbi nende lugude võib ju ka enda juurte juurest uusi ja huvitavaid aspekte leida.
 



Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar