teisipäev, 10. november 2020

René Kari sihikindel eluprojekt Vabaduse galeriis

René Kari, "7x10", "I'm 70, I like it" ("Ma olen 70 ja see meeldib mulle“); 23.10.–11.11.2020, Vabaduse galeriis


Vahel on kunstnikuks hakkamiseks vaja ainult julget pealehakkamist, otsust või kihlvedu. Tundub, et kõik need märksõnad on René Kari (1950) kunstnikuks saamisel täiesti kohased. Kui üks asi on otsus ja selle lühiajaline perspektiiv, siis hoopis teine aga elukestev projekt nagu antud juhul - nõudes fookust ja pühendumist, aega ja distsipliini, kindlust ja eneseusku, millest René Karil ei tundu puudust olevat. Nagu ka tõeliselt ambitsioonikast eluvisioonist - kujundada sellest kestev kunstiprojekt!

Minu teadvusesse jõudis René Kari nimi alles selle aasta Kevadnäitusel, kui kuraator tema maali ees peatudes mainis, et lisaks maalimisele tegeleb kunstnik ka oma keha kunstilise arendamisega ning on selle tarbeks lausa erinevaid toetusi taotlenud ja saanud - näiteks on Kultuurkapital ja Kunstnike Liit toetanud kunstniku sõitu Miami Beachile, et ta saaks võrrelda oma keha(ilu) sealsete esteetide omaga ... Selline info tundus piisavalt intrigeeriv, et kunstniku nime guugeldada.

Ja selgus, et teadsin teda küll ... mitte kunstnikuna, vaid just välimuse järgi. Aga mitte tema kaunite kehavormide, vaid hoopis omapärase ... helebeeži taskutega vesti tõttu, mida kunstnik siin ja seal armastas palja ülakeha peal kanda. Tõesti, tõesti ... selle vesti alt ei oleks ma ise küll osanud leida lugu, mis Vabaduse galeriis oleval näitusel nüüd külastajale täies hiilguses lahti rullus ...

Kummaline ja isegi kahju, kuidas üks tavaline ja iseloomutu riideese võib kellegi elutöö nii totaalselt ära varjutada ...

Ühesõnaga, selle taskutega vesti alt või siis selle asemel, oleksin ma pidanud märkama kunstniku hoolikalt voolitud skulpturaalseid kehavorme, mille kujundamisele on René Kari pühendanud 46 aastat oma elust! Alates ajast, kui ta 24 aastaselt otsustas saada kunstnikuks ning lisaks sellele, modelleerida ka oma keha kauni antiikskulptuuri sarnaseks, eesmärgiga olla iga aasta paremas vormis kui varem! Selle projekti kulgu, edenemist ja õnnestumist ongi nüüd huvilistel võimalik Vabaduse galeriis oleval juubelinäitusel oma silmaga näha ja hinnata.

Oma 70nda sünnipäeva puhul on René Kari välja pannud fotod ja maalid oma igast elukümnendist ning lisaks ka eraldi fotoseeria oma lihvitud ja tippvormi trimmitud kehas(skulptuuris)t, kus on võimalik detailselt jälgida ja hinnata kunstniku musklite muutumist/arengut viimase 15 aasta jooksul, vanuses 55 -70 eluaastat. Kui ise jääd hinnangute osas nõutuks või jänni, on kunstnik näitusel eraldi välja toonud ka valiku tema fännide üldjuhul ülivõrdes arvamustest (mida on sadu kui mitte tuhandeid), mis annavad tõestust René Kari teekonna imetlemisest ning innustavast eeskujust paljudele. Kindlasti annab see eelkõige jõudu, usku ja innustust kunstnikule endale.

Panen tähele, et ka René Kari maalid järgivad läbi aja üsna kindlat suunda, kus domineerib sarnane, külmades toonides värvigamma - sinakas-hallikad, roosakas-punase(d) varjundid; abstraktsed kujundid ja sürrealistlikud elemendid, mis sageli moodustavad naiselikke kehakumerusi, milles kunstnik näeb ise (paradoksaalselt) ilu täiuslikkuse kehastumist.

René Kari maalid meenutavad mulle aga mängulist kaleidoskoopi, kus iga pöörde järel värvid ja kujundid "kukuvad" justkui uude mustrisse...

Visuaalselt ja esteetiliselt on need tööd nauditavad, meisterlikult, puhtalt ja täpselt teostatud. Mingil põhjusel kasutab aga kunstnik lõuendi asemel alusmaterjalina kartongi, mis tundub aja möödudes natuke kapriisseks muutuvat.

Peale kunsti ja kehakultusefilosoofia mahub kunstniku ellu veel huvi poliitika vastu. Seegi tahk on näitusel eraldi välja toodud. Saan näiteks teada, et René Kari oli esimene, kes 1988 aastal avalikult, julgelt ja provokatiivselt eksponeeris sini-must-valget värvikombinatsiooni oma Draakoni galerii näitusel, kust vastavad kolm maali järgmisel päeval siiski eemaldati. 30 aastat hiljem (2018) tunnustati kunstniku selle eest ka Vabariigi Presidendi Valgetähe IV klassi teenetemärgiga. Saan teada, et kunstnik on meie tänase trikoloori sinise tooni autor. Saan teada, et René Karil on kindlalt väljakujunenud poliitilised vaated, kus kompromissidel kohta pigem ei ole.

Seda kompromissitust tõestab veenvalt ka see näitus, kus René Kari põhimõtte- ja otsustuskindlus kenasti välja joondub. On vist tõesti haruldane, et niivõrd varases nooruses tehtud otsused kannavad kedagi läbi elu - annavad elule mõtte ja suuna, endasse usu ja tahte.

René Kari on vorminud läbi kunsti oma elu ja elu on vormitud tema kunsti. Osake sellest, koos kunstniku elufilosoofiaga, on kompaktses näituseformaadis Vabaduse galeriis kaasa elamiseks välja pandud.

Märkamist väärib selline sihikindlus kindlasti.













Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar