laupäev, 6. veebruar 2021

"Kui lendamisest unistamine on parem kui lendamine ise" - Krista Mölder Temnikova & Kasela galeriis.

Krista Mölder, "Sa olid lind", 28.11.2020 - 07.02.2020, Temnikova & Kasela galerii, Noblessneri kvartal


"Kui lendamisest unistamine on parem kui lendamine ise"...

Sellise alapealkirja on oma näitusele pannud värske Kultuurkapitali aastapreemia laureaat
Krista Mölder (1972). Ja ta teab millest räägib, sest on teinud mõlemat...nii unistanud kui lennanud - päriselt, purilennukiga.

See teadmine andiski minu jaoks võtme või õigustuse fotodele purilennukitest angaaris. Aga need ei olnud sellised fotod, kus stardivalmis lennuki kõrval poseerib kohe, kohe lendama asuv või lennult naasev kunstnik ise, vaid neil fotodel olid ainult fragmendid tukkuvas olekus kinnimähitud lennumasinatest.

Hm...see kogemus peab olema tõesti sügavalt läbi tunnetatud, et peale lendamist jõuda lõpuks sellise vaikeluni...

Sättisin oma näituselemineku kunstnikutuuriga ühele ajale. Võib olla muidu poleks jõudnudki, aga võimalus kunstnikuga koos fotode taha kiigata oli motiveeriv.

Krista Mölder jagas lahkelt ja malbelt oma mõtteid ja teekonda näituse ja nende fotodeni ning tõdes kohe alguses, et tegelikult on täiesti okei jääda maa peale ja iseendaks.

Et see lend, millest unistad, ei pruugi olla nii pikk ja sujuv, hõljuv ja kandev. Ja peale tõusu algab langus. Ja oledki tagasi seal, kust kõik algas...kuid siiski kogemuse ja elutarkuse võrra rikkamana.

Näitusel on võimalik unistada ning visualiseerida end unenäolisest valgest interjöörist nukkuvasse angaari, kust edasi on juba kõik võimalik. 

Või siis mõelda end linnuks, läbimaks labürinte, mille vorminud loodus või hoolikad inimkäed.

Või siis hõljuda seisundis nagu see viirastuslik lennuk, mis ilmub ja kaob, otsides voolu, mis kannab.

See näitusekogemus toob teadmise, et liikumine ühest olekust teise võib toimuda ka ainult Sinu peas, saavutamaks seisundit, millest oled unistanud.

Eriti siis, kui reaalsusel on omad reeglid. 









Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar