pühapäev, 16. august 2020

Haapsalu kunstinoppeid 1/3 - Krista Leesi sõnakad tekstiilid

Krista Leesi, "Väike moodne tekstiili sõnastik", 04.07 - 05.08. 2020, Evald Okase Muuseum, Haapsalu

See, et Haapsalu üks ütlemata armas koht suvitamiseks on, ei üllata vist kedagi. Kõik need madalad, värvilised ja nunnud puumajad, mõnusad jalgteed ja jalgrattarajad, maalilised lahesopid, mille ääres mitmed ujumiskohad ja lumivalged istepingid, lilledesse uppuvad eramud ja kohvikuterrassid...

Millega, aga see väikelinn üllatab on kunstigaleriide rohkus, vähemalt suvisel ajal.

Kuna Evald Okase Muuseumis oli kohe, kohe näituste vahetus tulemas, siis galeriidest esimesena võtsin suuna sinna, kus viimast päeva olid üleval Krista Leesi tekstiili- ja Peeter Lauritsa fotonäitus.

Krista Leesi (1966) näitus võttis enda alla pea terve esimese korruse, kus kahes avaras, kõrgete lagedega ruumis, oli välja pandud valik tema mitme aasta tekstiililoomingut, koondpealkirjaga "Väike moodne tekstiili sõnastik".

Kohe esimese tööna sattusin silmitsi rahast pesuga - "Rahapesu (Sooline võrdõiguslikkus)". Ja olin üpris üllatunud töö valmimise aega nähes, milleks oli 2010 aasta. Kaunis, kaheosaline naistepesu komplekt, oli tehtud 100 kroonistest kupüüridest ja meeste püksikud 500 kroonistest, või siis õigemini sellise mustriga kangast. Okei, aastal 2011 tuli meile euro ning selles mõttes oli oma raha saatus ühiskonnas kindlasti teemaks. Kas aga ka rahapesu teemad juba siis nii teravalt laual olid...ei meenu. Aga küllap siis olid. Juba selles ühes näitusetöös on nii palju põnevaid kihte ja vihjeid, et üksnes sellega saaks näitusest põhimõttelise ülevaate anda. Võiks ju ka esitada mitmeid küsimusi nagu, miks on meeste pesupüksid "väärtuslikuma" mustriga jne. Omamoodi lahedad on ka tööde juurde kuuluvad selgitavad sildid, mis lisavad eksponaadile tähendus- ja tõlgendusviise veel juurde, kasutades selleks moodsaid trelle(#)/hashtage/viiteid ja ka pildimaterjali. Näiteks Rahapesu sildi juures oli pilt käeraudadest...

Kõik Krista Leesi tööd sisaldavad mingit vaimukat viidet, konteksti või allteksti. Kunstnik mängib sõnadega, tähendustega, materjalidega, mida ka näituse pealkiri lubab. Suurte, laest alla langevate kangaste kõrval, kus ikka tuleb mustri seest sõnumit otsida, seisab seinal üksik, roosa, heegeldatud...püstol. Roosast mohäärist, väike püstol - "Sexy Pistol/ Seksikas püstol"(2011), koos humoorikate viidetega -#sexpistols, #thinkpink, #heegeldamine, #pinkisthenewblack , #femaleart jne. Selle kõrval aga suur lapitekiatlas "Atlas(s)kangas/ Atlas (Satin) Fabric" (1999), kus teemaviiteks muuhulgas #ussr ja #essr.

Pildikesi tänapäeva Tallinnast (Raekoja plats, Estonia teater, Solarise keskus, teetööd, krišnaiidid oma igapäevasel ringkäigul, jalgratturid, segway'd, rulatajad, politsei toimetamas, linnaisad linti lahti lõikamas jne) leian kangalt nimega "Toile de Jouy/ Kangas Jouyst"; "Tallinn Toile/ Tallinna kangas" (2014), mis viitab tekstiiliajaloole, kus sellise nimega tähistati Prantsusmaalt pärinevat teatud värvi- ja mustrikombinatsiooni kangal, kus valgel põhjal kujutati ühevärviliselt mingit elulist, romantilist või pastoraalset stseeni. Siin siis oli kujutatud stseene Tallinnast.

Usun, et näitusekülastajate üks lemmikumaid töid oli tuntud kalasabamustri, nn herringbone, otsene tõlgendus, mida näitusel näeb üsna mitmes variandis - nii mantlil, pükskostüümil, kui ujumistrikool. Kui nn tavapärane kalasabamuster on üldjuhul stiliseeritud kujul, siis Krista Leesi on oma kangamustri päriselt väikeste kalade kujudest kokku seadnud, koos nende helkivate peade ja kõhualustega, mis kaugelt vaadatuna jätavad samuti täiesti abstraktse mulje. Alles lähemalt vaadates jõuab kohale selle töö tabav ja vaimukas lahendus.

Mul oli suur rõõm selle näituse kaudu tekstiilikunstnik Krista Leesi andekat loomingut lähemalt tundma õppida. Kuigi, selgus, et tükike tema loomingut on nii minul, kui ka paljudel teistel eesti inimestel kindlasti oma kodus olemas. Nimelt, eelmise (2019) aasta imetoreda, rahvusliku mustriga, vildist jõulupostmargi autor on samuti Krista Leesi.

Teos "Kunstmuru" (2020), võiks aga olla sujuv lüli (loodus/roheline värv/ kunst) muuseumi pööningukorrusel eksponeeritava,  Peeter Lauritsa filosoofilise ja loodushõngulise, näituse ja järgmise postituse juurde.



















Kommentaare ei ole:

Postita kommentaar